dinsdag 2 juli 2024

integriteit als antwoord op een morele crisis 1 en 2

Ik ben per 3 februari 2019 verhuisd naar Wordpress   https://peterwolfs.com/
Ik zal hier ook alles laten staan en aanvullen.

Voor buitenlandse bezoekers: GOOGLE-TRANSLATE geeft redelijke vertalingen. Het raakt meestal de kern wel. Als er vreemde of onsamenhangende vertalingen staan dan ligt dat hoogstwaarschijnlijk aan de beperkingen van google translate.



Brieven aan zo'n vijftig 2e Kamerleden en openbare bestuurders.

INTEGRITEIT ALS ANTWOORD OP EEN MORELE CRISIS 1                                                                                                             
  Geacht Kamerlid,                                                                      20 november 2016


Bijgaand stuur ik u dit citaat in de hoop dat het u kan inspireren:                                                                        
Ook hier is de enige remedie: integriteit en gewetensvol handelen. Het is een strijd om je handelen niet te laten bepalen door angst, haat en zelfzucht. Je laten meesleuren door 1 van deze drie betekent ten prooi vallen aan een tunnelvisie die vroeg of laat alleen maar ellende zal aanrichten. Hoe verder meegesleurd hoe sterker de tunnelvisie. De vijand zit inderdaad binnen in ons en daar hoort hij bestreden te worden.
Je handelen niet door angst, haat en zelfzucht te laten bepalen is in ieder mensenleven iets wat meestal pas na veel vallen en opstaan geleerd wordt. Vaak gaat dit gepaard met veel innerlijke en uiterlijke strijd waarbij moed, zelfbeheersing,  doorzettingsvermogen en onbaatzuchtigheid ontwikkeld moeten worden. Voor de ontwikkeling van een geweten moet innerlijk strijd geleverd worden, en dat is de kern van het proces waar de mensheid inzit. Hoe dan ook is het een strijd waarin iedereen sowieso  participeert. Dat gaat meestal onbewust maar het helpt enorm als mensen zich daar meer van bewust worden: 

We beheersen onze angst, haat en zelfzucht of we worden door ze beheerst. 
Hoe die strijd gevoerd wordt door ons allemaal bepaalt letterlijk de toekomst van de mensheid. Wij hebben allemaal keuzevrijheid.

Het praktische principe van gewetensvol handelen is eenvoudig: Probeer zoveel mogelijk te handelen vanuit je geweten en vooral als dit indruist tegen je eigenbelang en/of je angsten. Heb de moed om je geweten te volgen.  Daarnaast werkt het eveneens bijzonder integrerend voor de diverse minderheden. Gewetensvol handelen is ook het levende hart van de meeste religies, en daar kunnen atheïsten en gelovigen elkaar vinden: In het gewetensvol omgaan met elkaar.”

Citaat uit “integriteit als antwoord op een morele crisis”.

Vriendelijke Groet,

Peter Wolfs

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                       
INTEGRITEIT ALS ANTWOORD OP EEN MORELE CRISIS 2

Geacht Kamerlid                                                                                 21 februari 2017

Ik stuur u nogmaals een kort schrijven in de hoop dat het u de komende belangrijke maanden kan inspireren.
Deze 2e brief gaat ook naar de 11 andere Kamerleden die eveneens een oprecht antwoord hebben gegeven op mijn bijbehorende vorige brief van november jl.

Naar mijn overtuiging staan we de komende maanden en jaren voor een grote verandering die m.i. hier in ons land zal beginnen. Waarschijnlijk kan u dat ook al enigszins voorvoelen. Het hangt in de lucht. De figuurlijke sneeuwklokjes en krokussen worden hier en daar ondanks dat het nog Trumpiaans winter is, al zichtbaar.

Ik hoef u niet uit te leggen dat onze sterkste nationale kwaliteit samenwerken is, dat zijn diepe wortels heeft in onze eeuwenoude strijd tegen het water. Tegelijk met die samenwerkingskwaliteit ontstond er in deze contreien ook een gezond wantrouwen tegenover boven ons gestelde autoriteiten als die autoriteiten niet dienstbaar waren aan het volk. Autoriteiten die b.v. niet behulpzaam waren bij die strijd tegen het water, wat voor ons van levensbelang was, werden niet echt geaccepteerd. Het is dan ook niet vreemd dat juist hier in de Nederlanden de eerste Republiek ontstond waarbij het bestuur succesvol in eigen hand werd genomen.

In de 15e-16e eeuw tezamen met het ontwaken van het rationele bewustzijn ontwaakte ook het bijbehorende persoonlijke geweten in het individu. Allereerst veroorzaakte dit een krachtige geloofsvernieuwing in de velerlei varianten van de Reformatie. Dat was een grote stap op de lange weg naar dié zuiverheid van geloof waarbij woord en daad samenvallen in het handelen vanuit het hart, in navolging van Christus.
Vervolgens inspireerde het geweten eveneens de vele individuen die Vrijheid nastreefden,ook als dat impliceerde dat het Christendom aan de kant gezet werd. De heldere schoonheid en kracht van het Verlichtingsdenken dat de aanzet gaf tot onafhankelijkheid en emancipatie van de mensheid in alle mogelijke richtingen is een prachtige vrucht van het rationele bewustzijn in samenwerking met het geweten.
En ten derde stond en staat het geweten ook aan de wieg van een andere vrucht van het rationele bewustzijn. Een vrucht als reactie op gewetenloos wordende excessen van de Vrijheid; De vrucht van het wereldlijke Socialisme en zijn naar sociale rechtvaardigheid strevende voorgangers en geestverwanten; Het strijdbare antwoord op het steeds gewetenlozer wordende (Neo)Liberalisme. En tezamen met de Socialisten en zijn al dan niet religieuze geestverwanten stond en staat het geweten dan ook als inspiratiebron mede op de barricades, in de bijzonder lange en moeizame strijd voor sociale rechtvaardigheid door de eeuwen.

Wat ik u eigenlijk zeggen wil is dat de wortels van uw partijen, het kerkelijke Christendom, het Liberalisme en het Socialisme ten diepste verschillende facetten zijn van dezelfde edelsteen. En onze tijd heeft, na eeuwen slijpen door de generaties voor ons, de ongelooflijke eer om dit in te kunnen zien en gezamenlijk, door samenwerking, die edelsteen van de menselijke geest tot stralen te brengen.

Juist deze drassige uithoek van Europa waar samenwerking in het geestelijke DNA verankerd is, is de plek, net zoals dat in de 16e eeuw het geval was, waar dat proces krachtig in gang gezet kon en kan gaan worden. De wereld heeft behoefte aan een sterk voorbeeld van integere samenwerking van alle mensen van goede wil omdat dat de enige manier is om als mensheid verder te kunnen evolueren. U bent in staat om samen met elkaar een werkende bestuursvorm te scheppen die dienstbaar is aan het volk en waarbij een integere balans gevonden kan worden tussen sociale rechtvaardigheid en ruimte voor individuele vrijheid.

Bij een doorbraak naar een hoger bewustzijnsniveau of hogere eenheid vindt er altijd een strijd plaats tussen het oude en het nieuwe waarbij oprecht geofferd moet worden wat altijd moeilijk is. Het offeren levert de kracht om het nieuwe geboren te laten worden.
Dit heeft altijd te maken met het vermogen tot zelfreflectie en de moed om te durven kijken naar de balk in eigen oog i.p.v. te blijven wijzen naar de splinter in andermans oog. Voor de Christenen zal dit herkenbaar klinken daar dit ook de jaarlijks terugkerende Lijdenstijd en Paas thematiek is die dit jaar m.i. herkenbaarder en sterker dan ooit voor u zal zijn.

Ik wens u alle 12 heel veel inzicht, kracht en wijsheid toe de komende maanden.


Vriendelijke Groet,

Peter Wolfs


PS: De oorspronkelijke brief "integriteit als antwoord op een morele crisis" uit 2004, staat ook op dit blog:
 https://peterwolfs.blogspot.com/2017/06/origineel-2004-integriteit-als-antwoord.html 



Kersttijd 2017 en 2018

Integriteit als antwoord op een morele crisis 1 en 2  vormen samen eigenlijk de basis voor de Wilsweg, toegankelijk voor ieder mens van goede wil. Gezamenlijk zijn ze denk ik de kortste samenvatting van een 27 jarige spirituele zoektocht. De reis zelf is nog niet klaar trouwens, duurt tot 21 december 2020 volgens mij.  De rest van het blog is allemaal extra achtergrond en verdieping, maar niet noodzakelijk om te weten, te bestuderen, mee eens te zijn of om in te geloven. Een noodzakelijke theoretische component van de Wilsweg is er eigenlijk niet, het is een pure praktijkweg.

Het is de manier waarop de Wilsweg werkt, wat sterk afwijkt van de reguliere wijze waarop het rationele bewustzijn de werkelijkheid ervaart, is mijn ervaring; De weg is ogenschijnlijk niet logisch en rationeel. Je maakt innerlijk blinde, zo zuiver mogelijke op gevoel gebaseerde intuïtieve keuzes die steeds te maken hebben met het confronteren van angsten, agressies en zelfzucht (integriteit 1); Waarna de werkelijkheid als gevolg van de keuzes zich vervolgens aanpast en zich dus hernieuwd manifesteert (integriteit 2). Dat is een omkering van bewustzijn. Door de innerlijke zelfoverwinning volgt de fysieke uitwerking daarvan in de materiële werkelijkheid vanzelf. Focus op de binnenkant! Dat is de helende, zuiverende kracht van het Geweten. "Doing the right thing", zo veel als mogelijk, is een andere voor een ieder begrijpelijke manier van omschrijving van de Wilsweg. 

Alles na integriteit 1 en 2  is slechts verdieping voor een ieder en voor ieders verschillende esoterische kennisniveau. Delen die je niks zeggen kun je zo overslaan en mogelijk later nog eens bekijken of overdenken. De verschillende niveaus lopen onbedoeld door elkaar maar ze kunnen elkaar door associatieve sprongen en verdieping helpen en versterken.  Maar bestudering van "integriteit 1 en 2" op zichzelf, levert waarschijnlijk genoeg verder helpende associaties op.



Bedenk ook dat alles dat nu volgt op dit blog een soort van dagboek is of gewoon een kladblok met wat schetsen. Ik pretendeer niet te zeggen dat alle stellingnames in dit blog de waarheid zijn. Er zullen zeker weten zijstraatjes bijzitten die af en toe doodlopen en er zullen stukjes bijzitten die bij nader inzien niet helemaal kloppen. Het zijn meest spontaan ter plekke opgeschreven registraties, gedachtegangen en heldervoelende waarnemingen die ik later meestal wel hier en daar aangevuld en/of gecorrigeerd heb maar nooit helemaal doorgespit heb. Het werkt meer op associërende intuïtieve wijze bij me. Gevoelswaarnemingen zijn eerst vaag, soms wat onsamenhangend, maar worden hoe verder en hoger je komt steeds helderder, overzichtelijker en innerlijk verbondener.

Integriteit 1 en 2 zijn en blijven wel tezamen de enige basis voor de Wilsweg,

De kracht en zuiverheid van de intentie tot integer handelen bepaalt de sterkte van het geestelijke anker dat de samenleving bij elkaar houdt, wat vooral ervaarbaar is en getest wordt gedurende zelf veroorzaakte, individuele en collectieve turbulente stormen (ook psychische) in mogelijk ontwrichtende tijden.
  



Hieronder nog wat algemene duidingen om u misschien enigszins voor te bereiden op wat komen gaat:
Voor de leek nog even voor de duidelijkheid om misverstanden te voorkomen. Alle, vooral voor atheïsten wereldvreemde verhalen over aartsengelen, demonen, hemel en hel, gaan over onze eigen actuele daadwerkelijke keuzes in individuele en collectief maatschappelijke bewustzijnsprocessen, die in verhaal- en beeldvorm en dan vooral middels Mythologie en Heilige Schrift beter te bevatten en te begrijpen zijn voor de menselijke ziel en die tevens ingrijpende ontwikkelingen en metamorfoses van het bewustzijn, individueel en collectief, kunnen beschrijven, duiden en begeleiden.
Buitenwereld-ervaring is immers een spiegeling van de eigen innerlijke morele gesteldheid.
Overal waar angst-haat-en zelfzucht ongebreideld vrij spel krijgen in onze individuele- en collectief maatschappelijke wereld, worden vroeg of laat de destructieve gevolgen daarvan zichtbaar en voelbaar. Het is aan ons allemaal om die krachten te leren beheersen en begrenzen middels ons geweten en onze wilskracht, om het leven op aarde en daarmee dus ook onze eigen toekomst te redden. Deze innerlijke, individuele en collectieve strijd, waarbij de omstandigheden ons meestal dwingen tot het maken van morele keuzes, kan je ook beschouwen als de motor van het beschavingsproces.
De versnellingen in klimaat-ontsporingen vallen uiteraard samen met de wereldwijde ontsporingen in het menselijk bewustzijn. Die zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is het klimaatprobleem net als de maatschappelijke splijtingen een direct gevolg van onze eigen morele ontsporingen. Angst, haat en zelfzucht veroorzaken op steeds grotere schaal, nu en door de eeuwen heen de ellende en drijven die ontwikkelingen naar steeds extremere consequenties. De rem op deze ontwikkelingen zit toch echt bij onszelf, in ieder individu persoonlijk. De oplossing zit aan de binnenkant, niet aan de buitenkant!
Ook kan “integriteit 1” gezien worden als een vergelijkbare rationele versie van het in beeldtaal geschreven stuk “Michael”. En evenzo kan “integriteit 2” gezien worden als een vergelijkbare rationele uitwerking van het in beeldtaal geschreven stuk “Golgotha”. Michael hoort bij de Herfst(29 september) en Golgotha/Pasen bij het voorjaar. Tezamen vormen zij de horizontale balk van het jaarfeestenkruis. Rudolf Steiner, en dat was een wijs man, heeft voorspeld dat in onze tijd deze beide feesten op eigen kracht met het volle bewustzijn ervaren en begrepen moeten worden. Zo gauw als dat dat werkelijk gebeurt kunnen vervolgens Kerstmis en St-Jan, de verticale balk van het jaarfeestenkruis naar hun werkelijke levende betekenis begrepen worden. En indien de zomerse noordelijke balk van dat kruis, St-Jan, uiteindelijk als laatste bereikt zal worden, wat slechts kan door de zich uit Vrije Wil moreel verheffende mens, dan kan de menselijke ziel zijn door zelfreflectie losgelaten en/of geofferde angst-haat en zelfzucht transformeren in het jaarlijkse, offervuur van St-Jan. Dat door de Vrije, Morele Mens zelf bereikte hemelse offervuur zal vervolgens het hele jaarfeestenkruis gaandeweg laten ontvlammen, door zijn steeds dieper reikende werkzaamheid in de immer verder transformerende menselijke ziel, om tot heling te dienen, voor zowel het individu, voor de gemeenschap, alswel voor de gehele planeet. Met het “Wir schaffen das” van Angela Merkel is dat punt bereikt en is de ommekeer in gang gezet waarbij de hemelse krachten de zich verheffende mens tegemoet mag gaan komen. Metaforisch kan je het "Wir schaffen das" zien als de laatste druppel die de emmer doet overlopen. Dit proces waarbij die hemelse krachten de zich uit vrije wil verheffende mens tegemoet komt is waar dit blog over gaat.
Dit zich uit vrije wil verheffen is ook de opdracht voor onze tijd. We zullen onszelf m.b.v. de geestelijke wereld uit Vrije Wil moreel moeten verheffen om onze Wil in dat zomerpunt te laten ontvlammen door die transformerende Vuurkracht welke ons het vermogen zal geven om onze idealen op aarde met door Vuurmacht vervulde Wilskracht vorm te geven, wat dan weer het nieuwe tot leven komende beeld is van Michael, de aartsengel van de herfst.
Maar nogmaals, als dit abacadabra voor je is: Herhaalde lezing, indien gewenst, van Integriteit 1 en 2 is in principe voldoende; 1 hoort bij de Herfst en 2 bij het Voorjaar; Het is een praktijk-weg. Bij het oprecht nastreven van die twee in je eigen leven, komt het rationele bewustzijn vanzelf in harmonie met de levensstroom. De levensstroom die door zowel hemel als aarde stroomt en die door het bewuste begrip van de jaarfeesten begrepen en ervaren kan worden door de menselijke ziel.
De kracht en zuiverheid van de intentie tot integer handelen bepaalt de sterkte van het geestelijke anker dat de samenleving bij elkaar.houdt, wat vooral ervaarbaar is en getest wordt gedurende zelf veroorzaakte, individuele en collectieve turbulente stormen in mogelijk ontwrichtende tijden.

Integriteit is een zuivere expressievorm van de Liefde, dat zelf weer het Hart is van de gehele levensstroom.

En nogmaals: Dit blog bestaat voor het grootste deel uit spontaan ter plekke opgeschreven registraties, gedachtegangen en heldervoelende waarnemingen die ik later meestal wel hier en daar aangevuld en/of gecorrigeerd heb maar nooit helemaal doorgespit heb. Het werkt meer op associërende intuïtieve wijze bij me. Heldervoelende gevoelswaarnemingen zijn eerst vaag, soms wat onsamenhangend, maar worden hoe verder en hoger je jaarlijks komt steeds helderder, overzichtelijker en innerlijk verbondener. Zo schrijf ik sinds mijn kennismaking met astrologie 2 jaar geleden daar veel over omdat ik nog steeds verbaasd ben over de juistheid, het werkt als een structurerende astronomische klok, zowel innerlijk als uiterlijk. En vooral in het begin, maar ook nu nog, zijn dat natuurlijk intuïtieve amateuristische beschrijvingen die wel steeds helderder voor me worden door de tijd, maar neem ze niet al te zwaar en serieus. Soms denk ik erover om een boel astrologie te schrappen uit dit blog maar ik vind toch dat ik het erin moet laten met al mijn amateurisme omdat het een waardevol hulpmiddel voor me is geweest en natuurlijk nog steeds is en ook een beeld geeft van mijn groei en ontwikkeling.
En nu in januari 2020 toegevoegd kan ik inderdaad zeggen dat de hele herhalende spiraalsgewijze groei door de jaarcyclus de afgelopen 3 jaar inderdaad steeds verhelderender is geweest, het proces veroorzaakt inderdaad dat mijn bewustzijn cyclisch door het jaar groeit, in het najaar innerlijk dieper transformerend tot het lichamelijke aan toe en in het voorjaar hoger stijgend richting de geestelijke wereld langs de verticale as van kerstmis tot St Jan. Nu op de helft van januari 2020, vlak na de grote conjunctie zien we ook de uitwerkingen van de Wilsweg duidelijk zichtbaar worden in de wereld en de bijgaande keuzes wat te doen die steeds indringender aan ons individueel en collectief gesteld worden. De branden in Australië, vulkaan en overstromingen elders, opstanden op vele plekken tegen corrupte en autocratisch regimes, de snelle dreigende ontwikkelingen in Iran-Irak. De problemen stapelen zich op. We worden geconfronteerd met de geaccumuleerde gevolgen van onze collectieve zelfzuchtige wilsdaden door de eeuwen heen. Het is tot hier en niet verder wat de planeet zegt: de koersverandering zal dit jaar moeten plaatsvinden willen we het overleven als mensheid. Klimaatontkenning is eigenlijk niet meer mogelijk, de hardnekkig volhouders die het eigenbelang/bedrijfsbelang boven het algemeen belang blijven stellen worden steeds transparanter te kijk gezet: de gevolgen van onze daden en doen worden steeds sneller zichtbaar, mede door het internet, dat natuurlijk het globale bewustzijn versneld vorm geeft. Onze concrete wilsdaden die wat we werkelijk geloven zichtbaar maken zijn niet te ontkennen, Ze schijnen door onze manipulatieve, hypocriete ontkenningen en leugens heen, uiteindelijk voor iedereen zichtbaar wordend. Dat is wat dit jaar 2020 centraal zal staan en dat geeft ons zodoende individueel en collectief de keus om het nu te veranderen. Verhoging van het bewustzijn zal vooral in het voorjaar en de zomer plaatsvinden terwijl dan vooral in de maanden oktober, november en december van deze jaren  die keuzes zich definitief zullen concretiseren en manifesteren. En ik geloof dat de grote meerderheid van de mensheid op de planeet van goede wil is en positief zullen bijdragen aan dat nieuwe noodzakelijke bewustzijn. Verleden en Toekomst gaan elkaar raken deze jaren; De ontmoeting en het verzamelen in het midden, in het Hart, van alle mensen van goede wil.

januari 2021: Het is wel duidelijk geweest dat covid19 het begin van een grote transformatie is. Het dwingt ons tot noodzakelijke innerlijke en maatschappelijke veranderingen de komende jaren. En dat zal gaan gebeuren. 21 december 2020 is het nieuwe startpunt geweest met de Jupiter-Saturnus conjunctie in de 1e graad Aquarius. Met het opstijgen van de geest het komende voorjaar zullen veranderingen in het bewustzijn zichtbaar en merkbaar gaan worden en met het jaarlijks steeds sterker wordende afdalen van de geest in het najaar zullen de transformatieve geestelijke energieën steeds krachtiger werkzaam worden in het aardse.

augustus 2023: 2023 is een bijzonder krachtig jaar voor me. Ik kwam zomers hoger dan ik ooit geweest was:

"Onthoud ook dat ik geen chronologisch spiritueel pad volg zoals ik in december 2022 b.v. nog eens heb uitgelegd. Mijn ontwikkeling gaat alle kanten op, afhankelijk van de seizoen-energie. Ik lift mee met de levensstroom zelf als het ware en mijn bewustzijn wordt er steeds meer een onderdeel van: midwinter, ascension in de lente, midzomer en daarna weer afdaling in de herfst. Ik kom overal circulair verder, hoger, dieper en weer een nieuwe ronde terwijl ik stapsgewijs innerlijk transformeer, spiraalsgewijs omhoog en/of omlaag. Mijn pad gaat puur op intuïtie. Rozenkruisers noemen het de Saturnus-inwijding en in de Antroposofie (Prokofieff) wordt het de Saturnus-geboorte of de Sterren-geboorte genoemd die met Pasen plaatsvindt, zoals ik o.a. in de Pasen 2018- post wel eens heb uitgelegd. Voordat ik ook maar enig benul had van die spirituele initiaties, noemde ik hetgeen mij persoonlijk overkwam met Pasen 2004, een Golgotha-initiatie, bij gebrek aan verdere spirituele kennis hierover. Het was voor mij een bijzonder krachtige spirituele gebeurtenis in ieder geval. Je kan er hier op het blog over lezen.  Ik kon er toentertijd ook niks over vinden in mijn spirituele kennis-omgeving; Pas later werd het me duidelijk dat dat dat ook de bedoeling was: de Saturnusweg is een praktijk-weg! Theorie is hier regelmatig alleen maar potentieel intuitie-verstorende, overbodige ballast, dus graag alleen het hoogstnoodzakelijke. Het gaat immers om het intentionele handelen op deze Wils-weg. Het is meer een ondergaan van gebeurtenissen  en geleid worden door het hogere Ik.  Alhoewel de keuze om deze weg te gaan en te blijven gaan, natuurlijk altijd een vrije wilsdaad was, is en zal blijven. Door steeds weer te bevestigen dat ik die weg daadwerkelijk wil gaan worden er in de praktijk, als gevolg van die keus, karmische obstakels op mijn weg geplaatst die ik praktisch op moet lossen. Het Hoger Ik weet dan gelukkig wel altijd de weg in en uit het labyrint en kan middels de intuities communiceren; Ze weet waar we heen moeten! Ze vraagt alleen wel onvoorwaardelijke blinde overgave, zodat de intuities zo zuiver mogelijk kunnen werken.   En dat wordt allemaal door de jaren steeds zuiverder en krachtiger. De transformatie is begonnen vanuit het hoofd met Pasen 2018 en daalt af naar beneden en nu in de zomer van 2023 onderga ik krachtige en vurige spirituele transformaties. We beginnen ergens te komen!  Ik volg mijn hoger-ik dus intuitief en in blind vertrouwen." 

Januari 2024:

De Zon en Pluto staan nu samen in de laatste graad van Capricorn en ik moet zeggen dat ik de laatste week bijzonder krachtige geluks-vibraties ervaar. Ik heb vaker verteld dat ik de “GRAAL” ervaar als een schaal of kelk in mijn hoofd waarin normaal de liefde oftewel de levensenergie stroomt van bovenaf; die graal hoort gesloten te zijn zodat die levensenergie erin kan blijven. Maar omdat dat bij ons een vergiet is, stroomt die levensenergie eruit. Die lekkende gaten ontstaan omdat angst, haat en zelfzucht die gaten vormen; de Liefde verwordt tot zijn tegenbeeld door het uitstromen door die gaten. Het leven stroomt dus eigenlijk continu uit ons weg! Het systematisch toepassen van “integriteit als antwoord op een  morele crisis 1” voor langere tijd maakt dat die gaten zich gaan dichten leert mijn ervaring. Het gevolg daarvan is dat dat vergiet tot een dichte kelk verwordt waarin die levensenergie of Liefde kan blijven zitten. En dat is wat ik nu dus ervaar: een gevulde Graal waarbij de Liefde of de Levensenergie geregeld over de rand stroomt. En dat is een wonderbaarlijk liefdevol gevoel en een prachtige ervaring. Maar dat is dus wat ik de afgelopen week ervaar! Dit is natuurlijk dezelfde ervaring als het Etherlichaam zoals beschreven op 12 januari maar dan in een ander beeld   Ik moest dit even melden zo op de laatste dag dat de Zon en Pluto tezamen in Capricorn staan.


   





maandag 1 juli 2024

ZOMER 2024 tot en met KERSTMIS 2024

Dit is het begin van de 2e jaarhelft van 2024. Uiteraard sluit het aan bij de 1e jaarhelft. Het is 1 doorlopend verhaal. Soms zijn er uiteraard verwijzingen naar voorgaande dagen of maanden. Ik raad u dan ook aan om na de hoofdtekst "integriteit als antwoord op een morele crisis 1 en 2"  minimaal het hele lopende jaar te lezen. De innerlijke ervaringen stijgen ieder voorjaar weer spiraalsgewijs omhoog (ascension) en na het verblijf op het hoogste punt in de zomer dalen de ervaringen met nieuwe kosmisch opgeladen zielskennis  ieder jaar weer naar beneden in het najaar om opgenomen te worden in het aardse, het lichamelijke, waardoor er groei plaatsvind (descension). Misschien is het jaarproces metaforisch wel te vergelijken met  jaarringen bij bomen.

Gezien dat laatste volgt hier nog een toepasselijke associatieve link van eind augustus in de vorm van een video die gaat over de Levensboom ( Tree of Life). Het is een heldere niet te lang durende uitleg die bijzonder zinnig is om te zien en te beluisteren. Ik resoneer hier sterk mee omdat het compleet overeenkomt met mijn eigen spirituele groei:   https://www.youtube.com/watch?v=nTt3kRuQ5yk




21 juni,

We zijn vandaag in de eerste dag na de zonnewende en ik werd vanochtend wakker met een sterk verlicht hoofd. De "schakelaar in mijn hoofd" zoals ik het eerder noemde is weer helemaal aangezet en ik voel een krachtig en helder licht stralen vanuit mijn hoofd door mijn hele lichaam. Het is zuiverend en fel, het voelt heerlijk aan maar tegelijk worden ook de onzuiverheden die er nog steeds zijn sterk in het licht gezet en hun intensiteit neemt dan ook recht evenredig toe; Die opkomende corrumperende verlangens en impulsen dringen zich zich dus ook sterker op. Het "onkruid wieden" blijft dus noodzakelijk; Het zuiveren van het hart lijkt een bezigheid die continue gedaan moet worden; Het is eigenlijk net als integriteit in het gewone leven: het moet continue onderhouden worden! Als je dat niet doet dan corrumpeert het steeds meer al je gedrag en al je denken. "Purify your intentions"! 

Als dit innerlijk gebeuren trouwens ook uiterlijk in de wereld gaat plaatsvinden dan zullen we deze zomer heftige emotionele uitbarstingen en escalaties gaan zien. Behalve daar dan waar de zelfbeheersing eveneens sterk aanwezig is. Daar zal de levensvreugde, de positiviteit en het geloof in een goede afloop dan sterk groeien , net als innerlijk bij mezelf.

1 juli,

Ik ben deze dagen nog nooit spiritueel zo hoog geweest. Zoals ik vaker gezegd heb is de Ziel met kerstmis, net als de aarde in zichzelf gekeerd; De aardeziel heeft ingeademd, de kosmische krachten waarmee ze zomers verkeerd heeft ze diep in zichzelf opgenomen en de uitademing begint, die een half jaar zal duren tot Sint Jan op 24 juni. Die uitademing is een ascension proces. De aardeziel verheft zich langzaam en zoekt de verbinding weer met de kosmische krachten. Met de Lente equinox en daarna met Pasen hervindt ze die verbinding met de kosmos en begint ze buiten haar eigen fysieke lichaam te treden; Dat zien we doordat de aarde groen begint te kleuren; Het groen worden is de fysieke manifestatie van de aarde-ziel die buiten zijn fysieke begrenzing treedt. En met Pinksteren verbindt de aarde-ziel zich in communie met de kosmos, de vervlechting van hemel en aarde; De aarde biedt haar bloesems aan aan de hemel, de geestelijke wereld en de kosmos beantwoorden die daad van de aarde-ziel met de bevruchting; de hemel schenkt nieuw Leven aan de aardeziel. Het Astraal lichaam en het Ego van de aardeziel verblijven gedurende de zomer in de kosmos: in de geestelijke wereld. Wij mensen doen dit ook alhoewel het bij ons in een 1 dagsritme gebeurt: 's Nachts verblijven ons astraallichaam en ons Ego ook los van ons Fysieke lichaam en het Etherisch lichaam in de geestelijke wereld net zoals dat zomers met de aarde-ziel gebeurt; Dus wat bij ons een dagritme is is bij de aarde een jaarritme. Maar onze ziel kan wel meeliften met de aarde-ziel in haar ritme en leren van haar jaarlijkse transformatieproces. Onze ziel kan in het voorjaar mee opstijgen met de aarde-ziel en mee afdalen in de herfst, we kunnen dat proces van opstijging en afdaling innerlijk ervaren en zodoende in harmonie komen met de kosmische levenskrachten die zowel door Hemel als Aarde stromen, door Dag en Nacht, door Tijdelijkheid en Eeuwigheid: Die stroom is het thuisland van onze eeuwig levende ziel.

Het is dit proces dat ik innerlijk steeds bewuster doormaak; Met kerstmis leef ik steeds dieper in mijn innerlijk en transformeer steeds meer, en met Pinksteren en gedurende de zomer word ik steeds hoger opgetild naar kosmische hoogtes. Dit jaar ben ik volgens mij innerlijk aangekomen op de Pinksterhoogte en ik voel gigantische innerlijke transformaties en veranderingen optreden. Ik neem aan dat deze veranderingen en transformaties minimaal een jaar nodig zullen hebben om zich fysiek te manifesteren. maar alle fysieke voorbereidingen worden ervoor getroffen; Dat is wat ik innerlijk ervaar en ik laat alles gebeuren, ik geef me over in vol vertrouwen, Ik voel de Liefde van de Geest die alles aanstuurt en waar het ook heenleidt, het is goed!

Ik zal hier ook 2 youtube videos linken omdat ze van verschillende kanten hetzelfde proces beschrijven alhoewel er ook verschillen inzitten: het gaat hier om de overeenkomsten en verschillen tussen enerzijds de Kundalini interpretatie en anderzijds de christelijk esoterische, Rozenkruisers en Antroposofische inzichten. Zo is volgens de Kundalini yogi zienswijze, die ontzettend veel kennis en wijsheid bevat, het aardse leven iets waaraan zo snel mogelijk ontsnapt moet worden. De hindoe en boeddhistische kennis en technieken zijn vooral "ontsnappingstechnieken" als het ware; Je Ego moet opgegeven worden. Bij de antroposofiche-esotherische zienswijze moet het Ego juist versterkt worden en het kan en mag bewust mee opstijgen naar de Hemel, weliswaar een Ego dat onderdeel is geworden van de Christus-impuls, "niet ik maar de christus in mij" maar het is de bedoeling dat dat Ego daar een bewust onderdeel van blijft. In de ogen van de Antroposofie is dat, terecht volgens mij, het hele doel van de menselijke evolutie: Het is bedoelt dat de Mensheid het geloof in God verliest en uit Vrije Wil leert inzien dat hij zich moet herverbinden met God of met de spirituele wereld. Dat verschil tussen Oosterse en Westerse inzichten is een groot verschil maar de overeenkomst tussen beiden wereldvisies is natuurlijk veel groter: We komen uit God en we gaan naar God. Het verschil is dat er in het Oosten altijd gedacht is dat je zo snel als mogelijk moet ontsnappen uit dit tranendal en daar bieden ze allemaal uiterst effectieve ontsnappingstechnieken voor aan. In de christelijk esoterische visie is het evolutionair noodzakelijk dat wij mensenzielen door dit tranendal moeten  waarin wij van God los moeten raken om zodoende de weg omhoog uit Vrije Wil weer te kunnen vinden; De Vrije keus is essentieel! Het vrij worden van het individu, het Ego, is noodzakelijk want anders zouden we slechts onvrije wezens zijn die simpelweg blind orders opvolgt! De vrije keus levert dus altijd het risico op dat we onze eigen ondergang en/of onze vernietiging verkiezen.

Ok genoeg hierover. Hier volgen de 2 links, ze duren allebei niet lang. De eerste is van Shunyamurti over Kundalini assemblage-punten. Hier zeg ik nog bij dat ik sinds Pinksteren ben aangeland bij het 6e assemblagepunt volgens mij wat correspondeert met de 6e initiatietrede van de Rozenkruisers volgens de Antroposofie, wat correspondeert met het feest van Pinksteren. Dit omdat  mijn innerlijk sterk reageerde op wat Shunyamurti en Rudolf Steiner daar beiden over vertellen. Omdat ik natuurlijk zelf die Kundalini-ervaring gehad heb vorig jaar februari ervaar ik de juistheid van wat de yogi's en de Rozenkruisers vertellen over de Kundalini ervaringen. Die ervaring heeft het hele spirituele proces ontzettend versterkt, versneld en zuiverder richting gegeven de afgelopen anderhalf jaar.  https://www.youtube.com/watch?v=tnj6dwdQRUg 

De 2e link is een korte lezing van Rudolf Steiner over Pinksteren. Ik weet nooit waarom ze nou de ene keer de term Pentecost gebruiken en de andere keer de term Whitsun. Deze keer de term Whitsun in de titel maar hoe dan ook het gaat over Pinksteren en dat was en is zeker weten het hele doel van mijn spirituele reis die begon in het begin van de negentiger jaren. Astrologisch gezien had ik toentertijd geen enkele kennis maar nu kan ik terugkijken en zien dat in die jaren de grote Uranus-Neptunus conjunctie plaatsvond in een sextiel met Pluto die een paar jaar duurde en die precies op mijn natale Saturnus plaatsvond. Indrukwekkende gebeurtenis toen terwijl de transiterende Saturnus trouwens in Aquarius stond. De komende jaren zullen Uranus en Neptunus na 30 jaar in een openings-sextiel aspect komen van de cyclus die toen begon (Uranus-Neptunus is een ongeveer 171 jaar durende cyclus). Wederom een groot moment dus terwijl Saturnus tegelijk conjunct met Neptunus zal komen en Uranus in een trine met Pluto wat in die negentiger jaren dus een sextiel was. Die grote trage processen van de langzame evolutionaire planeten bereiken dus een uitzonderlijk harmonieuze constellatie vanaf 2025-2026 wat vanaf dan een paar jaar zal duren. Iets om naar uit te kijken!!  Ok de Steiner-link:  https://www.youtube.com/watch?v=RvN49we9dBo 

Het is nu een paar uur later en ik heb de afgelopen uren zitten kijken naar de Keti-Koti viering op de televisie. Dat is de viering van het afschaffen van de slavernij in 1863. Het afgelopen jaar was indrukwekkend hier in Nederland doordat de koning en de eerste minister excuses maakte en zelfs vergiffenis vroegen voor het aangedane leed in het verleden. Ik vond de viering indrukwekkend en was trots dat het inzicht hier in het land al zover is dat dit gedaan werd en wordt en dat het allemaal meer bespreekbaar wordt en dat het verleden onder ogen gezien wordt. Af en toe had ik tranen in mijn ogen tijdens de toespraken door de getoonde groei van het bewustzijnsinzicht van de laatste jaren. Het vragen en geven van vergeving is wel zo'n ongelooflijk krachtige helende impuls

Zoals geschreven bij "integriteit 2"is het bewust erkennen van gemaakte fouten en aangericht leed in zowel het heden als het verleden een voorwaarde om tot verheffing van het bewustzijn van zowel een individu alswel van een geheel volk te komen. Een mooie parallel gebeurtenis dus, alhoewel er hier in den lande, zelfs in het huidige parlement nog steeds bevolkingsgroepen zijn, vergelijkbaar met innerlijke delen in mezelf, die hier nog niet aan toe zijn en die hardnekkig en krampachtig blijven vasthouden aan oude gedragspatronen uit het verleden. Maar ja, het is natuurlijk een proces, niet alles kan in 1 keer, maar er zit groei en ontwikkeling in:  Ascension!!

Een mooie dag dus vandaag!

8 juli,

Het is vandaag de tweede dag na de nieuwe maan in Cancer en het was en is een bijzondere nieuwe maan; Normaal duurt het minimaal 2-3 dagen tot het openings sextiel voordat je de uitwerking van de nieuwe maan cyclus begint te voelen, wanner je begint te merken welke kant de uitwerking van de cyclus op gaat. Nu was het echter vanaf het onmiddellijke begin van de cyclus al duidelijk; Het was zelfs al 2-3 dagen voordat de cyclus begon al merkbaar: Er begon zachtjes licht te stralen in mijn hoofd en bovenlichaam voor het begin van de nieuwe maan in stille voorbereidende verwachting. En vanaf het begin van die nieuwe maan was en is er een steeds sterker wordende straling; absolute rust vereist, me nergens druk om maken, in stilte laten groeien. Zo vroeg in de maan-cyclus al zo'n sterke gewaarwording is opvallend en bijzonder. Ik ben dus benieuwd wat de cyclus verder gaat brengen!

Ik herlees vanmiddag het hoofdstuk over het sterrenbeeld Cancer van Dane Rudhyar (uit 1943!) en het is zo treffend voor me: Ik voel de "lensvorming in mijn hoofd" zich ontwikkelen zoals hij in het begin en het eind van het hoofdstuk beschrijft. Ik zal de link hier nog een keer kopieren omdat de beschrijving zo ongelooflijk juist is.

https://www.khaldea.com/rudhyar/pofl/pofl_p2s4p1.shtml

Veel leesplezier er mee!

12 juli.

Het innerlijke licht wordt steeds krachtiger; Het bruist in mijn hoofd en het straalt uit in alle menselijke contacten die ik heb deze week.

Afgelopen voorjaar was de transiterende North-Node in Aries conjunct mijn natale Maan en dat betekende een vernieuwing van mijn gevoelsleven, aangepast en bijgewerkt naar het nieuwe bereikte bewustzijnsniveau; het is zich nog steeds aan het aanpassen; het wordt steeds zuiverder. De komende maanden komt die transiterende North-Node conjunct mijn natale Zon in Aries en dat betekent dat mijn Ik getransformeerd gaat worden, aangepast en bijgewerkt naar het nieuw bereikte bewustzijnsniveau; En ik voel het naderen; Het Licht is zo zuiver en helder en het verbrand alle negatieve karmische restanten; Het is een indrukwekkend innerlijk gebeuren.

De astrologie openbaart zich innerlijk daardoor ook steeds zuiverder; Ik voel de aspecten steeds krachtiger en zuiverder. Zo is deze week Jupiter in sextiel aspect met de transiterende North-Node, wat de werking van de North-Node nog eens uitvergroot. De komende week komt Mars conjunct Uranus in Taurus, iets wat eens in de 2 jaar gebeurt; dit is een krachtsexplosie die in de hele wereld gevoelt zal worden. Er zullen zeker excessen plaatsvinden daar waar het niet beheerst kan worden. Wordt het wel beheerst en gekanaliseerd dan kan het ook krachtige positieve vernieuwingsimpuls betekenen. Bij mij gebeurt het in het 6e huis wat de repair-shop is als het ware van de zodiac; het 6e huis betekent heling en reparatie van dat wat gerepareerd en geheeld kan worden. Het is het "Virgo-huis" waarvan de kern voor mij altijd is: "Purify your intentions": Dat is het meest helende wat je kan doen volgens mij. 

Wat ook bijzonder is met dat 6e huis is dat Uranus er sinds het late voorjaar van 2022 in bivakkeert bij mij;  Vanaf juni 2022 heb ik in 2 jaar tijd 3 keer in het ziekenhuis gelegen! En het geval wil dat het 3 keer geen chronische ziektes waren maar meer achterstallig onderhoud door 50 jaar verwaarlozing door veronachtzaming van het lichaam. Ik leefde vooral in mijn hoofd. Uranus in het 6e huis betekent dus voor mij duidelijk plotselinge ziekenhuisopnames, met hersteloperaties; lichamelijke reparaties dus. Inmiddels lijkt alles hersteld en voel ik me fysiek weer prima, maar er kan natuurlijk nog meer volgen; Uranus verblijft nog een jaar of 2 in mijn 6e huis dus er kan nog meer noodzakelijk onderhoud nodig zijn. Maar er ligt niks in de lijn der verwachting; alles lijkt fysiek hersteld!

En zo zijn er nog meer aspecten die meespelen in de transformaties die plaatsvinden deze zomer. Ik geef me volledig over.

Gisteren en vandaag luisterde ik naar deze lezing van Rudolf Steiner die me compleet duidelijk maakte waar de inspiratoren van de morele impulsen die mij voortdrijven vandaan komen; waar ze vandaan komen en waar ze naar toe leiden. Het is voor mij zo verhelderend al bivakkerend op dit hogere bewustzijnsniveau; Ik voel me steeds meer 1 met de kosmische energieën en hun uitwerkingen tot in het lichamelijke. De 2e helft van de lezing is trouwens interessanter:

https://www.youtube.com/watch?v=sxqpbFqDurs

16 juli,

De Maan komt vandaag in een openings trine met de Zon, een harmonisch aspect na de openings square van een paar dagen geleden. Een openings square is de doorbraak van het nieuwe wat deze maancyclus wil voortbrengen; En dat is veel en sterk deze week. Ik zal hier het sabian-symbool kopieren van de graad waar de Zon vandaag in staat; Het is het vijfde symbool van sabian-eenheid van 5 graden die bij elkaar horen, dus eigenlijk van de afgelopen 5 dagen. Ik ervaar dit symbool wel vaker maar op het moment is het sterker dan ooit; Het lijkt het evenement van de initiatie in het 6e initatie-niveau, het Pinksteren-niveau te bekrachtigen. Het polariteits niveau van het denken wordt overstegen. Het eenheids-niveau dat de dualiteit overstijgt lijkt zich innerlijk te manifesteren in me. Een wonderlijke krachtige ervaring in het transformatieproces: 

PHASE 115 (CANCER 25°): A WILL-FULL MAN IS OVERSHADOWED BY A DESCENT OF SUPERIOR POWER.

KEYNOTE: The response of spiritual forces to the integration of personality through positive will-full endeavors.

We are dealing here with a man who uses his will and positive imagination in facing his life problems. To him comes a pentecostal descent of power. He receives the “mantle of power,” the grace (baraka in Sufi philosophy) or the Providential assistance which can make him a true leader in his culture.

In this fifth symbol we witness a more transcendent expression of “success.” It is not merely external success (as is given by society to its prima donnas), but a spiritual response, a sign of inner strength and uncommon ENDOWMENT.

Dit is precies wat ik ervaar alhoewel ik me natuurlijk voluit realiseer dat het de goddelijke genade is. Het is de Christus-impuls in me die dit doet veroorzaken. Ik doe helemaal niks; Het is de Christus-impuls die me met zich meeneemt naar deze hoogte. Het enige wat ik eigenlijk doe is: Helemaal Niks!!

Laten we hopen dat ik een wereldwijd proces direct ervaar en beschrijf; dan wel als voorloper dan wel als bewust beschrijver van een collectief proces!    Het zou de oplossing zijn voor vele wereldproblemen. Onthoud dat dit gebeuren dan wel minimaal een jaar nodig zal hebben om zich fysiek te manifesteren.

22 juli,

Gisteren was het volle maan in de 29e graad van Capricorn met Pluto in de 1e graad van Aquarius conjunct die maan. En vandaag is de Zon dus in de 1e graad van Leo aangekomen in oppositie met die Pluto en het waren en zijn intense dagen. Politiek trouwens ook want Biden trok zich terug als presidentskandidaat; Dat is een grote en belangrijke beslissing wat de weg opent naar een volkomen nieuw en beter nabij politiek toekomst-perspectief.

Maar daar ben ik niet echt mee bezig; ik volg het slechts zijdelings; ook hier in Nederland en Europa. Het ziet er wel steeds meer naar uit dat zowel in Europa als in de US, de gematigde krachten het lijken te gaan winnen, wat in mijn ogen een goed teken is; We zullen alle wereldproblemen uiteindelijk gezamenlijk als collectief moeten oplossen, en dat kan alleen als de mensen van beiden kanten naar elkaar leren luisteren en bereid zijn om samen te werken. De oplossingen komen vanuit het midden, vanuit het Hart en niet van de gepolariseerde extremen.

Wat betreft de innerlijke gebeurtenissen zijn er ook grote transformaties aan het gebeuren die volgens mij vooruitwijzen naar wat er in de toekomst gaat gebeuren: Het spirituele gebeuren wat het Sabian-symbool 25 Cancer beschreef heeft zich voortgezet; Mijn hele innerlijk is in transformatie; Mijn bewustzijn is met vlagen 1 met het universum; ik ervaar dan geen verschil meer tussen binnenwereld en buitenwereld; geen subject en object meer; ik wandel dan als het ware in mezelf rond, in de buitenwereld; mijn IK en de buitenwereld zijn dan 1. Het gaat nog met flitsen; begrijpelijk want ik moet er wel even aan wennen natuurlijk, Maar alles is in harmonie in dat perspectief; Bij Iedereen die ik spreek of tegenkom straal ik die harmonie en die vreugde ook uit; Alles wordt anders, maar wel geleidelijk; Alles in me krijgt de tijd om zich aan te passen. Ik ben er dus nog niet maar ik ben wel op het pad daar naar toe. Het zal wellicht tot het volgende voorjaar duren voordat het nieuwe compleet geintegreerd wordt. 

De astrologie wijst daar ook op. Voorjaar 2025 en voorjaar 2026 zijn de grote astrologische omwentelingen die wereldwijd diepgaande veranderingen zullen bewerkstelligen. De komende maanden zitten we in de beslissende fase van voorbereidingen voor wie er mee gaan transformeren; Het wordt een collectief proces maar de mate waarin je mee transformeert wordt bepaald door ieder individu zelf; We hebben allemaal Vrije Wil en Vrije Keus; Die mensen die de ondergang verkiezen middels de Angst-Haat en Zelfzucht krijgen wat ze na streven; Ze zullen, voor het moment in ieder geval, achtergelaten worden; Er volgen zeker nog herkansingen, maar die kunnen nog lang op zich laten wachten. Het is aan ieder individu zelf wat die verkiest!

Rond 20 november als Pluto voor de laatste keer Capricorn gaat verlaten (voor 250 Jaar), voelt aan als een natuurlijke afscheiding. Pluto is nu nog in de 1e graad van Aquarius maar is retrograde en gaat rond 10 september voor de laatste keer, voor 3 maanden terug naar Capricorn en vanaf november blijft Pluto dus voor 20 jaar in Aquarius; En dat gaat groot en belangrijk worden. 

Aquarius is net als Taurus, Leo en Scorpio een vast teken, en dat zijn de krachttekens van de zodiac, ze hebben veel en onwrikbare energie; Het zijn de krachtenergieen die bij ieder seizoen horen en die ze ook uitdrukken. Aquarius is de kracht van de winter, Taurus van het voorjaar, Leo van de zomer en Scorpio van het najaar. Ze belichamen de essentie van dat seizoen.

Vandaag betreedt de Zon dus het sterrenbeeld Leo, Het is het enige sterrenbeeld wat geregeerd wordt door de Zon zelf en het is een vuurteken en een krachtteken dus je kan je voorstellen wat die vurige Zonnekracht gaat uitdrukken deze maand. Cancer was het kardinale, initierende begin-teken van de zomer; Cancer bepaalde dus de richting die deze zomer energie uit wil en zal gaan; En dat was bijzonder krachtig zoals je hebt kunnen lezen de afgelopen maand in dit blog. Leo zet die energie dus voort en geeft er kracht aan; Dat wordt dus een bijzonder krachtige Juli en Augustus maand deze zomer; Dat kan ik je wel garanderen, veel spiritueel inspiratieve en transformatieve Zonnekracht.

Ik luister momenteel naar een lange 9 uur durende lezingen cyclus van Rudolf Steiner die heet: "The fall of the spirits of Darkness", gehouden in het najaar van 1917, dus naar het einde toe van de 1e wereldoorlog. De tragiek van de destructieve, zinloze slachtingen van die tijd schijnen ook door die lezingen naar buiten. Die "ondergangsdreiging" die altijd enigszins voelbaar is in lezingen en boeken uit die tijdvakken in de geschiedenis is misschien daarom ook enigszins herkenbaar voor ons omdat de wereldvernietigende omvang van onze huidige problemen, diezelfde soort dreiging uitstralen, waardoor ze ook serieuzer genomen zullen worden. Ik ben er zelf nog in bezig, ik ben in de 3e lezing maar ik vind het zelf toch al zo goed dat ik ze hier zal linken alhoewel ik de 2e helft zelf dus nog niet gehoord heb. Dus mocht je interesse hebben in 9 uur Rudolf Steiner, begin er dan eens aan. Persoonlijk vind ik zijn lezingen beter te volgen dan zijn boeken omdat spreektaal toch echt anders is dan schrijftaal. Nou ben ik toch na die derde afgehaakt wat me vaker overkomt bij Steiner, maar dat pak ik dan later wel weer een keer op. Ik zal hem wel laten staan voor als er een liefhebber voor is. 

Hoe dan ook succes er mee als je er toch aan wil beginnen:    https://www.youtube.com/watch?v=-ZZprY9iWxM

Nou is Steiner wat aan de zware kant, dus als tegenwicht hier ook nog een video van vandaag van Jivanmukti. Ik vind trouwens niet alle videos van haar goed; Een boel onderwerpen die ze behandeld interesseren me niet echt, ze gaan vaak over medische en voedings-onderwerpen en die boeien me niet echt, maar om de paar videos heeft ze er weer een die voor mij helemaal to the point is en dan schrijf ik ik ook meestal even een comment. Jivanmukti leeft voor mij wel in waarheid en ze is helemaal echt; mijn innerlijk resoneert sterk met haar. Dit in tegenstelling tot Shunyamurti waar ik ook af en toe een video van link; Die is echt nog niet verlicht, geen Jivanmukti, maar die heeft dan wel weer een grote theoretische kennis waar hij prettig over kan vertellen. Ik heb me nooit echt verdiept in yoga en/of Hindoestaanse religie dus ik waardeer zijn uitleg, maar verlicht is hij zelf nog echt niet. Af en toe doet hij domme politieke uitspraken vind ik. Maar Jivanmukti is dus wel verlicht, dus daarom hier een link van de video die ze net gepubliceerd heeft en die ik weer erg goed vind:  https://www.youtube.com/watch?v=0JdECEUZ3zI

Heb een goede en mooie Leo-maand!!

26 juli,

Alles gaat prima, ook op het wereldtoneel trouwens. Ik ben benieuwd of die "descent of spirit" energie die ik innerlijk ervaar nu ook tegelijkertijd merkbaar wordt op het wereldtoneel. We zullen zien, net zoals ik het zelf ook nog moet zien of het dit jaar in dezelfde versnelling innerlijk blijft evolueren; Ik weet dat dat proces innerlijk aan het gebeuren is en ik weet ook dat het de komende 2 jaar zal versnellen, maar wanneer wat precies gaat plaatsvinden, waar we zijn en waar ikzelf precies in dat transformatieproces ben, weet ik niet. Maar zo leef ik al vele jaren, het gaat om de overgave en het vertrouwen in een goede afloop. En dat heb ik.

Ok, prima dag dus vandaag en ik dacht om eens een beetje tegenwicht te geven aan al die Steiner en andere zware links die ik normaal deel. Vanochtend luisterde ik een uur naar een gepensioneerde docent Mythologie, Betty Kovacs, en ik vond haar rationele betoog over onze menselijke religieuze geschiedenis erg prettig en erg juist. Ze deed me denken aan Joseph Campbell, de overleden beroemde leraar Mythologie, die me vroeger veel leesplezier en vele inzichten heeft gegeven. Vandaar deze link:

https://www.youtube.com/watch?v=ALFrYW5mgZw&t=16s

31 juli,

We naderen toch weer de nieuwe maan over 3-4 dagen en ik voel me ontzettend eenpuntig geconcentreerd in een permanente meditatieve gesteldheid. Mijn denken staat dus grotendeels stil. Nou luisterde ik net naar een tweede uitstekende transmissie van Jivanmukti deze week. ( zoals ik al eens eerder ergens verteld heb is in de hindoestaanse religie een "Jivanmukti" een eretitel die gegeven wordt aan verlichte zielen die die staat van zijn bij leven bereikt hebben). Ik ben momenteel sterk in mezelf geconcentreerd dus alles wat ze zegt resoneert krachtig in mijn innerlijk. Vandaar dus nogmaals een link van haar:  https://www.youtube.com/watch?v=I8uBUzNO-HU

Astrologisch wordt augustus trouwens ook een krachtige transformatieve maand!

4 augustus,

Het is vandaag de nieuwe maan in Leo, en die is vurig van aard! Het is in principe spiritueel, inspirerend en creatief vuur, als die energie tenminste beheerst en gekanaliseerd kan worden. Zoals ik wel vaker wel op mijn eigen manier heb uitgelegd ervaar ik dat geestelijke vuur dat van boven komt als een energie die in een schaal terecht komt die ik als onze ziel betitel; Als die ziel heel is, gezond dan kan in die ziel dat vuur helend en inspirerend werken in de aardse werkelijkheid. Maar als er teveel gaten in die ziel zitten dan wordt het een soort vergiet en dat spirituele vuur, de levensenergie, druppelt of stroomt daar dan uit en veranderd in zijn tegendeel: Liefde verwordt dan tot angst-haat en zelfzucht, en hoe ongebreidelder die levensenergie daar uit stroomt hoe, hoe minder beheersing en controle er is, hoe excessiever dat zich dan zal manifesteren in de buitenwereld. In de Engelse taal wordt dat wel "midsummer madness" genoemd. Het is eigenlijk gewoon ontspoorde Leo-energie, die in principe als Liefde aan de mensheid geschonken werd en wordt. Die mensen die het wel kunnen opvangen zullen juist geinspireerder, spiritueler, creatiever en vreugdevoller worden. Dat is zo als het werkt. En de uitwerkingen zullen deze maanden naar beiden kanten sterker zijn dan normaal denk ik zo, vooral na dit krachtige voorjaar en het krachtige begin van de zomer. Je zal bijna een soort van tweedeling gaan zien. Nou is die er natuurlijk al, maar het zal zich sterker manifesteren. Ik voel de kracht innerlijk toenemen en astrologisch beloofd het ook een krachtige maand te worden. Dus laten we hopen dat de positieve behulpzame krachten groot zullen zijn en dat de negatieve uitwassen beperkt zullen zijn.

5 augustus,

Ik zat vandaag zelf te reflecteren over die vergelijking van het "vergiet" waarbij de spirituele levensenergie, de hemelse Liefde, weglekt omdat we allemaal in meer of mindere mate gecorrumpeerd zijn. Dat gecorrumpeerd zijn is onze natuurlijke staat. Het zelfstandig ontwikkelen van morele waarden middels ons geweten is onze opdracht. En we zijn allen vrij om zelf te bepalen in hoeverre wij zelf de strijd aan willen gaan met onze eigen lagere natuur.

God zegt in de bijbel dat hij het vertrouwen heeft in ons als mensheid dat wij uiteindelijk in vrijheid zullen kiezen om onze lagere natuur te willen overwinnen. Die vrijheid is essentieel indien wij werkelijk geschapen zijn naar zijn evenbeeld. Nou zat ik gisteren te denken aan Johannes 15 waarin dat alles goed geillustreerd wordt. Het gaat over de wijnstok en de wijnranken waarbij eigenlijk ook geillustreerd wordt dat als de levensenergie uit onze ziel stroomt en verwordt tot angst-haat-en zelfzucht, dan wordt die levensenergie tot dorre wijnranken die zullen afsterven en opgeruimd moeten worden. "Blijf in mij" betekent eigenlijk sluit het vergiet af, Wordt tot Graal die die levensenergie of de Liefde continue kan bevatten; Of, verlies die energie niet aan de projectie zoals Jivanmukti zou zeggen: Houdt de levensenergie binnen in je lichaam, zuiver jezelf. Liefde is daarbij de hoogste helende spirituele energie om dat te bereiken. Je ervaring van de uiterlijke wereld is uiteindelijk een spiegeling van je eigen innerlijke morele gesteldheid.

Maar goed, Johannes 15 dus. Laat ik eens een keer een stukje uit de Bijbel citeren:   

1 Ik(christus) ben de ware Wijnstok, en Mijn Vader is de Landman.

2 Alle rank, die in Mij geen vrucht draagt, die neemt Hij weg; en al wie vrucht draagt, die reinigt Hij, opdat zij meer vrucht drage.

3 Gijlieden zijt nu rein om het woord, dat Ik tot u gesproken heb.

4 Blijft in Mij, en Ik in u. Gelijkerwijs de rank geen vrucht kan dragen van zichzelve, zo zij niet in den wijnstok blijft; alzo ook gij niet, zo gij in Mij niet blijft.

5 Ik ben de Wijnstok, en gij de ranken; die in Mij blijft, en Ik in hem, die draagt veel vrucht; want zonder Mij kunt gij niets doen.

6 Zo iemand in Mij niet blijft, die is buiten geworpen, gelijkerwijs de rank, en is verdord; en men vergadert dezelve, en men werpt ze in het vuur, en zij worden verbrand.

7 Indien gij in Mij blijft, en Mijn woorden in u blijven, zo wat gij wilt, zult gij begeren, en het zal u geschieden.

8 Hierin is Mijn Vader verheerlijkt, dat gij veel vrucht draagt; en gij zult Mijn discipelen zijn.

9 Gelijkerwijs de Vader Mij liefgehad heeft, heb Ik ook u liefgehad; blijft in deze Mijn liefde.

10 Indien gij Mijn geboden bewaart, zo zult gij in Mijn liefde blijven; gelijkerwijs Ik de geboden Mijns Vaders bewaard heb, en blijf in Zijn liefde.

11 Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat Mijn blijdschap in u blijve, en uw blijdschap vervuld worde.

12 Dit is Mijn gebod, dat gij elkander liefhebt, gelijkerwijs Ik u liefgehad heb.

13 Niemand heeft meerder liefde dan deze, dat iemand zijn leven zette voor zijn vrienden.

14 Gij zijt Mijn vrienden, zo gij doet wat Ik u gebiede.

15 Ik heet u niet meer dienstknechten; want de dienstknecht weet niet, wat zijn heer doet; maar Ik heb u vrienden genoemd; want al wat Ik van Mijn Vader gehoord heb, dat heb Ik u bekend gemaakt.

16 Gij hebt Mij niet uitverkoren, maar Ik heb u uitverkoren, en Ik heb u gesteld, dat gij zoudt heengaan en vrucht dragen, en dat uw vrucht blijve; opdat, zo wat gij van den Vader begeren zult in Mijn Naam, Hij u dat geve.

17 Dit gebied Ik u, opdat gij elkander liefhebt.

18 Indien u de wereld haat, zo weet, dat zij Mij eer dan u gehaat heeft.

19 Indien gij van de wereld waart, zo zou de wereld het hare liefhebben; doch omdat gij van de wereld niet zijt, maar Ik u uit de wereld heb uitverkoren, daarom haat u de wereld.

20 Gedenk des woords, dat Ik u gezegd heb: Een dienstknecht is niet meerder dan zijn heer. Indien zij Mij vervolgd hebben, zij zullen ook u vervolgen; indien zij Mijn woord bewaard hebben, zij zullen ook het uwe bewaren.

21 Maar al deze dingen zullen zij doen om Mijns Naams wil, omdat zij Hem niet kennen, Die Mij gezonden heeft.

22 Indien Ik niet gekomen ware, en tot hen gesproken had, zij hadden geen zonde; maar nu hebben zij geen voorwendsel voor hun zonde.

23 Die Mij haat, die haat ook Mijn Vader.

24 Indien Ik de werken onder hen niet had gedaan, die niemand anders gedaan heeft, zij hadden geen zonde; maar nu hebben zij ze gezien, en beiden Mij en Mijn Vader gehaat.

25 Maar dit geschiedt, opdat het woord vervuld worde, dat in hun wet geschreven is: Zij hebben mij zonder oorzaak gehaat.

26 Maar wanneer de Trooster zal gekomen zijn, Dien Ik u zenden zal van den Vader, namelijk de Geest der waarheid, Die van den Vader uitgaat, Die zal van Mij getuigen.

27 En gij zult ook getuigen, want gij zijt van den beginne met Mij geweest.


8 augustus,


Vandaag zijn Venus en retrograde Mercurius samen conjunct mijn natale Pluto

en dat is voelbaar. Er is innerlijk een herbezinning gaande, een evaluatie van de

gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Ik voel me innerlijk sterk eenpuntig 

geconcentreerd en voel de behoefte om mezelf innerlijk zoveel mogelijk te zuiveren

Bij de vorige datum had ik het over het dichten van de gaten in de graal of de ziel

en ik wil hier benadrukken dat dat dichten van die gaten natuurlijk de kern is

van het hele blog. Integriteit als antwoord op een morele crisis beschrijft uiteraard

de activiteit van het "dichten van die gaten". Vandaar dat ik de kern van dat

relaas hier nog even herhaal. Het hoort natuurlijk bij de herfst en ik kom er in

september zeker nog op terug: 


“Ook hier is de enige remedie: integriteit en gewetensvol handelen. Het is een strijd om je handelen niet te laten bepalen door angst, haat en zelfzucht. Je laten meesleuren door 1 van deze drie betekent ten prooi vallen aan een tunnelvisie die vroeg of laat alleen maar ellende zal aanrichten. Hoe verder meegesleurd hoe sterker de tunnelvisie. De vijand zit inderdaad binnen in ons en daar hoort hij bestreden te worden.

Je handelen niet door angst, haat en zelfzucht te laten bepalen is in ieder mensenleven iets wat meestal pas na veel vallen en opstaan geleerd wordt. Vaak gaat dit gepaard met veel innerlijke en uiterlijke strijd waarbij moed, zelfbeheersing,  doorzettingsvermogen en onbaatzuchtigheid ontwikkeld moeten worden. Voor de ontwikkeling van een geweten moet innerlijk strijd geleverd worden, en dat is de kern van het proces waar de mensheid inzit. Hoe dan ook is het een strijd waarin iedereen sowieso  participeert. Dat gaat meestal onbewust maar het helpt enorm als mensen zich daar meer van bewust worden: 

We beheersen onze angst, haat en zelfzucht of we worden door ze beheerst. Hoe die strijd gevoerd wordt door ons allemaal bepaalt letterlijk de toekomst van de mensheid. Wij hebben allemaal keuzevrijheid."

14 augustus,

We zitten deze nachten middenin de Perseïden meteorietenregen die ieder jaar rond half augustus langskomt. Zoals ik vaker gezegd heb refereerde Rudolf Steiner altijd gedurende deze meteorietenregen aan aan de uitspraak dat ze het kosmische ijzer van het zwaard van Michael naar de aarde brachten om de overdadige zwavelprocessen als gevolg van de uitbundige groei door de afwezigheid van het astraallichaam en het Ik van de aardeziel gedurende de zomer; Het astraallichaam en het Ik van de Aarde verkeren immers in de kosmos tezamen met de christus-impuls. De Aardeziel slaapt en droomt nog net zoals wij als mensen dat doen in ons dag/nacht ritme. In het jaarproces heeft de aardeziel uitgeademd op 24 juni en daarna komt langzaam de omkering tot stand en begint de inademing die tot kerstmis zal duren. Gedurende die inademing neemt de aardeziel de kosmische dromen, de kosmische ervaringen mee naar de Aarde alwaar ze zich die dromen zal herinneren gedurende de Heilige Nachten tusse kerstmis en 3 koningen. Dat is het jaarritme en met de herfst-equinox, die zo goed als samenvalt met het feest van de aartsengel Michael op 29 september, ontwaakt de aardeziel weer in haar fysieke lichaam en in haar kosmische bewustzijn. Michael is ook de vertegenwoordiger van dat kosmische bewustzijn. Met zijn zwaard zal Michael het gevecht aangaan met de draken die symbool staan voor de groot gegroeide zwavelprocessen. Deze jaarlijkse strijd vindt ook in het bloed van de mens plaats waar de ijzerprocessen de strijd aangaan met de zwavelprocessen om de balans te herstellen. En christus IS die balans die dan met kerstmis weer geboren mag en kan worden. Ok, genoeg over Michael.

Laten we het nu gaan hebben over de eerste van drie openingskwarten tussen Jupiter en Saturnus die de komende dagen gaat plaatsvinden. We zitten trouwens al zeker enige weken onder die invloed omdat het een groot en lang astrologisch aspect is die bovendien nog eens versterkt wordt deze week omdat jupiter conjunct Mars staat. Dit openingskwart is een lang proces dat een klein jaar zal duren tot juni 2025. Een openingskwart is de ontkiemingsfase van een proces. Het is het moment in het proces dat dat wat begonnen is bij de conjunctie zich zichtbaar begint te manifestere; De kiem baant zich een weg door de weerstand van de grond en komt boven die grond en opent zijn eerste blaadjes naar de Zon; Het openingskwart dus. En in dit geval is dat het openingskwart tussen Jupiter en Saturnus waarvan de kiem oftewel de conjunctie lag op 21 december 2020 in de eerste graad van Aquarius. De cyclus tussen Jupiter en Saturnus is een 20 jarige cyclus die belangrijk is voor de wereld omdat ze de groei richting geven van maatschappelijke processen. Kort door de bocht gezegd gaat Saturnus over fysieke structuren, de realiteit, het verleden contractie en verantwoordelijkheid. En Jupiter gaat over groei, over richting zoeken en richting geven, over de toekomst, over expansie, over bewustwording. En vooral de eerste 10 jaar durende helft staat de groei van dat proces in het teken van Jupiter en de 2e helft staat dan meer in het teken van Saturnus die dat wat gegroeid is in de 1e helft zal concretiseren, tot werkelijkheid maken, contractie, verharding, materialiseren. Dat is de maatschappelijke wisselwerking tussen Jupiter en Saturnus en we zitten nu dus in de ontkiemingsfase van het openingskwart. Dat openingskwart duurt dus ongeveer een klein jaar door retrogradewerkingen van beide planeten. Nu dus het eerste openingskwart, in december voor de tweede keer en in juni 2025 voor de derde en laatste keer. Die retrograde periodes zijn aanpassingsperiodes, herbezinning, evaluatie, reflectieperiodes. Maar het proces wordt nu dus ingezet en dat is volgens mij maatschappelijk voelbaar en merkbaar. De strijd tussen de tegengestelde richtingen in de maatschappij intensiveren maar ik heb goede hoop op een positieve inspirerende afloop van dit openingskwart. De meerderheid van de mensheid lijkt te kiezen voor de stap voorwaarts: "We're Not Going Back" om met Harris/ Walz te spreken. Een treffende leus om het proces van het openingskwart te duiden volgens mij. Ok, genoeg voor vandaag! 


19 augustus,

Vandaag is het de volle maan in Aquarius, 27e graad, dus de zon is in de 27e graad van Leo. Het is een bijzondere en krachtige volle maan met veel grote aspecten. Ik heb toevallig ook eens gekeken naar de horoscoop van de USA en van Kamala Harris en beiden zijn bijzonder krachtig deze maanden. Een grote krachtige vernieuwing en verbetering. Daar het voor de wereld belangrijk is dat er positieve krachten aan het werk zijn in de US heb ik hoge verwachtingen van het paar Harris/ Walz. 

Het correspondeert ook met mijn voorgaande uitleg over de vurige Leo energie die ik innerlijk ervaar. Het is een krachtige, inspirerende Zonne-energie die creativiteit en warmte brengt; Een kosmische energie die de verbinding zoekt tussen kosmos en aarde met de mens als portaal, als doorgeefluik als het ware; De Mens moet die energie naar de Aarde brengen in de herfstmaanden; Dat is wat we als mensen evolutionair moeten leren. Die zonnekracht moet tot wilskracht verworden en hoe zuiverder ons morele gedrag is hoe krachtiger die Zonnekracht tot Wiskracht zal worden omgevormd. Dat is de gang van juli tot aan december! Maar momenteel is het pure inspirerende Zonnekracht, althans voor de mensen die het kunnen opvangen in hun zielen. Voor degenen die dat niet kunnen zal het verworden tot een versterking van de angst, de haat en de zelfzucht; Waar het hart vol van is loopt de mond van over. Hopelijk ontwaken er genoeg mensen deze maanden uit de "Trump nachtmerrie"

Ok, dat wat betreft de politiek. Deze weken lees ik weer veel in het standaardwerk van Prokofieff over de jaarfeesten. Prokofieff was de voorzitter van de Antroposofische Vereniging in Dornach tot aan zijn dood een jaar of 10 geleden. Ik geloof dat hij met periodes enigszins omstreden was en persoonlijk heb ik ook de ervaring met zijn vroege boeken dat hij er naast zat. Zelf heb ik ook nooit echt contact gehad het die vereniging. In het begin heb ik een aantal keren contact gezocht bij sterke spirituele ervaringen maar mijn intuitie gaf eigenlijk aan dat het zelf bestuderen van Steiner absoluur goed en hulpvaardig was maar contact met de officiele Antroposofie was niet nodig, volgems mijn intuitie dan. Maar zijn latere werk vind ik absoluut steengoed; Mijn ziel resoneert daar sterk mee. Hij heeft echt ontiegelijk veel Steiner bestudeerd en hij heeft daar volgens mij meesterlijk over geschreven. Zijn basiswerk uit 1995 heet in het Duits "Der Jahreskreislauf als Einweihungsweg zum Erleben der Christus-Wesenheit.  Eine esoterische Betrachtung der Jahresfeste".

In het Nederlands verscheen die vertaling pas in 2013 dus de meesten van ons kennen het pas sinds die tijd. In het Nederlands heet het "De Kringloop van het Jaar als weg tot de Etherische Christus". Mijn ziel resoneert sterk met de inhoud van dit boek en ik lees er ieder jaar met periodes in. Ik ga er kris kras doorheen afhankelijk van het jaargetijde war ik dan in zit. Het wonderbaarlijke vind ik dat ik het ieder jaar weer kan herlezen omdat ik iedere keer weer nieuwe inzichten heb en krijg omdat mijn ziel weer een jaarronde verder is. Een weergaloos goed werk als je de innerlijke verwantschap wil snappen tussen je ziel, de geest en het jaarverloop. De wisselwerking tussen Aarde en Kosmos,

De afgelopen weken heb ik wederom vooral hoofdstuk 10 gelezen dat handelt over het Sint Jansfeest, de midzomertijd dus, en het resoneert zo sterk in mezelf. Het handelt ook specifiek over mijn weg, de Saturnus- of Sterre-initiatie. Het is precies wat er aan de hand is in mijn innerlijk en ieder jaar worden er weer andere kanten van me ontwikkeld. En het gaat kris kras door alle initiaties heen, van hoog tot laag. Het enige wat er constant is dat er steeds weer dingen in me ontwikkeld worden die corresponderen met het bijpassende jaargetijde. Alles is voorbereiding en ik kom steeds dieper en hoger en ik begrijp volledig dat het zich niet zal manifesteren voordat het klaar is. En astrologisch kan het pas klaar zijn in 2025-2026 omdat dan pas de grote evolutionaire aspecten in volledige harmonie met elkaar zullen komen. Dus tot die tijd blijf ik gewoon innerlijk mijn weg vervolgen. Zelf voel ik de vooruitgang en de innerlijke en fysieke ontwikkelingen en dat is voor mij genoeg. Het contact met de Geest wordt steeds intenser en sterker en na 33 jaar contact weet ik dat de Geest het veel beter weet dan ik, het beste met me voor heeft en dat mijn overgave aan de Geest de enige juiste weg is die me zal brengen waar ik moet zijn.

28 augustus,

We zijn al voorbij het sluitingskwart van deze Leo-maancyclus maar de Zon is ook al binnengetreden in Virgo. Volgende week is het ook de nieuwe maan in Virgo, Pluto komt ook voor de laatste keer terug in Capricorn. Dat doet ie voor een kleine 3 maanden tot 20 november en dat gaan 3 belangrijke 3 maanden zijn, waarover zo meer. Per volgende week begint het eclips seizoen met een maansverduistering op 18 september en een zonsverduistering op 2 oktober. Dat zijn momenten in het jaar waarin veranderingen kunnen optreden alhoewel ik hier meer bedoel koerswijzigingen, aanpassingen, realignment periodes zoals ze het in het Engels zeggen.. Het is niet zo dat er op die dagen zelf van alles gebeurt. Wat er fysiek gebeurt is dat het Zonlicht zelf of het zonlicht wat op de maan gereflecteerd wordt even kosmisch onderbroken wordt wat een richtingsverandering kan opleveren in de stroom van kosmische invloeden. En die invloeden zijn groot alhoewel ons rationele bewustzijn er niks van mee krijgt maar dat krijgen we van zoveel invloeden niet. Hoe dan ook de invloeden zijn groot vooral daar Pluto gedurende die tijd dus terug is in Capricorn voor het finale eindoordeel over onze maatschappelijke structuren. Aquarius die daarop volgt symboliseert dan de hervormer van dat wat niet bruikbaar is bevonden van de evolutionaire groei van de Pluto in Capricorn fase.  Pluto begon in Capricorn in 2008 bij aanvang van de financiele crisis en na vele jaren van afbraak van onze destructief geworden overjarige verouderde maatschappelijke structuren zijn we nu aan het eind gekomen van Pluto in Capricorn en wederom staan er belangrijke beslissende gebeurtenissen en keuzes voor de deur. Dit proces vond ook 248 jaar geleden plaats toen Pluto ook de overgang maakte van Capricorn naar Aquarius; De tijd van de Amerikaanse- en de Franse revoluties. Deze keer is het meest in het oog springend natuurlijk de USA verkiezing tussen het menselijke midden en het fascistische, neoliberale, religieus extremistische Trumpisme. een ander strijdtoneel is Israel/Gaza wat ook weer voor de keus staat om nu eindelijk een menswaardige oplossing voor het conflict te kiezen of de algehele vernietiging van het Midden-Oosten. Ukraine/ Rusland staat ook op het punt om tot een ende te komen en ik denk dat dat gebeurt omdat Poetin eindelijk ten onder gaat. Het fascistische leiderschasp is iets van het verleden wat los gelaten moet worden. Het egoisme en het extreem rechtse eenzijdige mannelijke moet los gelaten worden willen we als mensheid verder evolueren, en NU is de beslissende tijd. Ook China en Xi Jinping is net als Poetin uiteindelijk gedoemd om ten onder te gaan. Zijn dictatoriale agressieve onderdrukking van zijn volk kan ook niet overleven. Er moet uiteindelijk, zoals ik in de beginjaren van dit blog ook heb uitgelegd een balans gevonden worden tussen individuele vrijheid en collectieve broederschap, een balans tussen het mannelijke principe (individuele vrijheid) en het vrouwelijke principe (collectieve gelijkheid en Broederschap). Het extremisme van het Neoliberalisme en de collectieve onderdrukking zoals te zien in het communisme zoals dat beleden werd in de Sovjet-unie en China. Het gaat om het vinden van de balans tussen beiden principes zoal uitgedrukt in de strijd van Michael tegen de 2 draken Lucifer en Ahriman die de beiden eenzijdige principes uitdrukken. Het gaat om het vinden van de balans tussen beiden en het zoeken en vinden van die balans is het vinden van de christus-impuls door het volgen van de Michael-impuls. Het is de Liefde die die balans kan vinden en houden. Het gaat om het vinden van de balans tussen enerzijds individuele vrijheid en collectieve sociale rechtvaardigheid anderzijds. Oftewel het vinden van de balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke principe. Dit alles staat natuurlijk ook beschreven in "integriteit als antwoord op een morele crisis 2".

Ik zal hier ook de Sabian degree kopieren van die laatste graad van Capricorn waarvan het laatste eindoordeel de komende maanden zal worden gegeven. De laatste graad van een sterrenbeeld heet ook wel een critical degreepont omdat de uitslag afhankelijk is van de doorgemaakte bewustzijnsgroei. OK :

PHASE 300 (CAPRICORN 30°): A SECRET MEETING OF MEN RESPONSIBLE FOR EXECUTIVE DECISIONS IN WORLD AFFAIRS.

KEYNOTE: The power to assume responsibility for crucial choices arrived at after mature discussions with those who share this power.

We are all aware now of the work of secret committees in the White House and at all levels of the government. The student of esoteric philosophy believes in the existence of what has been called an “inner Government” which has the power to direct or guide the evolution of our planet and of mankind. Some people speak of “occult Hierarchy,” or of the “White Lodge.” Here again what is at stake is a “seeing through” the facts of telluric processes and human history — assuming that these facts are at least in part the outcome of the decisions of a supreme Council of quasi-divine Beings. Obviously the symbol can also refer to what occurs at the more ordinary level of business and politics. At any level, it refers to the highest form of social interaction.

This is the last symbol belonging to Scene Twenty and related to the zodiacal sign Capricorn. We see in it the culmination of social responsibility and a reference to EXECUTIVE POWER.



Persoonlijk vind ik het een bijzonder juiste omschrijving waarvan de juistheid zich deze komende maanden zal manifesteren.

Daarnaast is het Virgo-seizoen natuurlijk begonnen en volgende week hebben we de nieuwe maan in Virgo.Zoals vaker gezegd is Virgo de repair-shop van de zodiac. Het repareert dat wat reparatie behoeft, Virgo is analytisch, flexibel en een aarde teken, het is flexibel, onderzoekend en helend; Het is detaillistisch en zoals ze het in het Engels mooi uitdrukken: the Mind-Body connection.

Virgo is voor mij belangrijk in mijn natale horoscoop en mijn persoonlijke ervaring is dat het centrale thema van Virgo is: Purify your intentions! Dat is het meest helende en zuiverende wat een mens kan doen. 

Een leuk weetje is trouwens dat Kamala Harris en Tim Walz ook allebei, net als ik, hun natale Pluto in Virgo hebben. Zoals astrologen zeggen behoren wij alle 3 tot de Pluto in Virgo generatie, geboren tussen 1956 en 1972.

En deze hele maand inclusief 2 eclipsen dus staat de transiterende North node ( En die veroorzaken de eclipsen) conjunct mijn natale Zon. Dat gebeurt 1 keer in de 18 jaar en als dat gebeurt wordt je IK kosmisch aangepast naar het niveau van je gegroeide bewustzijn. Het is als het ware een grote persoonlijke update die 1 keer in de 18 jaar plaatsvind. De eclipsen die in 2 periodes van een paar weken ieder jaar plaatsvinden kan je ook zien als kosmische updates, maar dan voor de hele aarde. Eclipsen zijn natuurlijk het verschijnsel dat de Zon, de Maan en de Aarde 2x per jaar in 1 lijn staan. Afgelopen voorjaar stond die North Node tijdens de eclipsen conjunct met mijn natale maan en mijn gevoelsleven heeft sinds dat moment een krachtige veranderingsimpuls ondergaan zoals je hebt kunnen lezen in het blog. De conjunctie met mijn natale Zon is dus de maand september en ik voel het al naderen; het gaat een krachtig gebeuren worden. Opvallend is trouwens dat hoe hoger ik kom of hoe bewuster ik word, des te krachtiger ik de planetaire aspecten in mijn innerlijk ervaar. Het is een prachtig proces!!

5 september,

Nog even een aanvulling bij het in balans brengen. Het gaat zowel om het innerlijk als het maatschappelijke omdat het uiterlijke een spiegeling is van onze individuele alswel onze collectieve bewustzijnsniveau. We zijn allemaal onzichtbaar verbonden via ons collectieve bewustzijn. Rupert Sheldrake, een wetenschapper, heeft daar al decennia onderzoek naar gedaan en hefft daar veel over geschreven. Hij is decennia verketterd door de reguliere wetenschap maar in de huidige jaren komt er steeds meer erkenning voor de juistheid van zijn inzichten. Het sluit ook aan bij de Antroposofische inzichten maar het helpt omdat Sheldrake meer erkend wetenschappelijke methodes gebruikt. Luister maar eens naar hem hier op Youtube. Bijzonder interessante man. Qua astrologie, en dan vooral betreffende de buitenplaneten die de grote processen in de geschiedenis aansturen; kijk dan eens naar het werk van Richard Tarnas, schrijver van het astrologische meesterwerk Cosmos and Psyche uit 2006. Ook heeft hij meegewerkt aan interessante video getiteld: Changing of the Gods, van een jaar of 2 geleden wat gebaseerd is op datzelfde boek Cosmos and Psyche. Het is een inzichtelijk werk.

Ok, over dat in balans brengen van het mannelijke en vrouwelijke, maatschappelijk gezien het Liberale (vrijheid) en het Sociale (sociale rechtvaardigheid), is lichamelijk natuurlijk het in balans brengen van de rechterhelft en de linkerhelft van onze hersenen. Onze zielen hebben ook altijd een mannelijke en een vrouwelijke helft, astrologisch Mars en Venus. Als we als man geboren worden betekent dat dat fysisch en psychologisch de mannelijke helft van de ziel dominant is, maar door de evolutionaire ontwikkeling van de mensheid worden de mannelijke en de vrouwelijke helft innerlijk en uiterlijk beter in balans gebracht. Verliefdheid is niks anders dan een sterke stimulans van de Ziel om door empathie de andere, onderontwikkelde helft van jezelf te ontwikkelen. Kern is dat we beiden componenten in onze individuele ziel hebben. Als we dus in onze moderne tijd steeds vaker te maken krijgen met transgenders en andere LHBTI ' ers, dan is dat helemaal niet erg. Het is meer een symptoom dat de balans er steeds meer aankomt omdat de andere zielshelft dan die van het fysieke lichaam sterker de overhand heeft, maar we hebben allemaal beiden helften in ons. Het is niks om bang van te worden of veroordelend over te doen. Maar dit terzijde. We zijn evolutionair onderweg naar een betere balans en we zitten nu en de komende jaren in een stroomversnelling die zal plaatsvinden hoe hard een deel van ons zich ook zal verzetten. Als collectief hebben we, deels onbewust, besloten om de evolutionaire stappen te maken. Het is trouwens ook noodzakelijk gezien de puinhoop die onze lagere ikken er van gemaakt hebben. Innerlijk weet ik zeker dat we er uit zullen komen en deze Nieuwe Maan in Virgo waar we 2 dagen geleden aan begonnen zijn is een bijzonder goede om onze intenties te zuiveren en om de geest op aarde te laten indalen om de innerlijke veranderingen te bewerkstelligen. Virgo is de oogsttijd, Virgo zijn de opbrengsten van het afgelopen half jaar; Virgo is aanpassing, is focus, is reparatie en is heling. En we gaan een weergaloos krachtige slotfase in vanaf ongeveer de helft van de maand september tot en met begin oktober. Maar daar later meer over.

11 september,

Het is vandaag het openingskwart van de Virgo Maancyclus en dat is de aanloop naar de volle maan lunar-eclips van volgende week. De richting van dat wat zich wil manifesteren deze bijzondere cyclus wordt dan zichtbaar; Het is de ontkiemingsfase waarin dat wat geboren wil worden zich gaat manifesteren. En het is me duidelijk: De pinkster-ervaringen van de spirituele afdaling, of indaling van de geest, die ik de hele zomer ervaren heb, en die versterkt werd door de Mars-Uranus conjunctie van mid juli, ontwikkelt zich steeds sterker deze nazomer maand. Het geestelijke vuur in mijn hoofd wordt steeds krachtiger en begint verder af te dalen. Ik omschreef de innerlijke werking van Virgo ieder jaar bij mezelf als: Purify your intentions and Prepare for the descent of spirit in the fall! Dit is wat ik nu steeds sterker voel en het loslaten van mijn lagere ik wordt steeds meer compleet; Ik ervaar de Paulinische uitspraak die dit proces samenvat: "Not me but the Christ in me", "being in the world but being from this world"! Dat is het innerlijke proces wat zich innerlijk aan het voltrekken is in mezelf. De Geest laat me weten dat dit innerlijke proces in me noodzakelijk is om dit geestelijke Pinkstervuur naar de Aarde te brengen. En daar zal het naar mijn begrip aankomen met Kerstmis. De innerlijke zuiverheid is nodig om de christus-impuls te kunnen transporteren. Ik ben niet meer dan het medium, het portaal waardoor de spirituele kosmische energie naar de aarde wil. Dat is zoals ik de energie van het moment in me ervaar. En daar voel ik me prima bij, ik geef me met alle liefde over aan het transformatieproces.

Astrologisch komen we deze herfst ook aan bij het sluitingskwart van de Venus-cyclus. Zoals ik vorige zomer, in 2023 dus, geschreven heb tijdens het begin van de Venus-cyclus in Augustus was of is dat een spiritueel belangrijke cyclus. Ik heb daar toentertijd veel aandacht aan gegeven want Venus is de vrouwelijke ontvankelijke helft van onze ziel. En die ontving daar een kosmische impuls. Na de volle Venus fase van afgelopen mei/ juni (Pinkstertijd) is nu de sluitingskwarts-fase aan het aanvangen. En zoals vaker gezegd is het sluitingskwart van ieder cyclus de fase van de oogst van die cyclus. Wat brengt die Venus-cyclus ons is de vraag. Bij Venus specifiek heet Venus voor de volle Venus de morgenster en na de volle Venus fase, waarin Venus achter de Zon is en dus niet zichtbaar is, daarna dus heet Venus de avondster.  En alles wat ik hier vandaag, en bij de vorige datum, geschreven heb is wat er geoogst gaat worden. De afdalende ervaringen die ik hier beschrijf en beschreven heb zijn de vruchten van deze Venus-cyclus die tot en met februari van volgend jaar 2025 zal duren. Volgend jaar maart zal de volgende cyclus beginnen en die zal in Aries zijn. En van die cyclus heb ik hoge verwachtingen. De huidige cyclus is 1 grote voorbereiding op die Venus-cyclus in Aries.

Tegelijkertijd hebben we nu, de aankomende maanden de astrologisch uitzonderlijk situatie, die ik vaker besproken heb van de posities van de 3 evolutionaire planeten, Pluto, Neptunus en Uranus. Ze zijn momenteel in een zeldzame positieve constellatie ten opzichte van elkaar in 3 vrouwelijke sterrenbeelden en speciaal in de laatste graden daarvan. Het uitzonderlijke daarvan is ook dat ze nu nog net niet exact zijn en volgend jaar zullen ze elkaar voor het eerst ontmoeten in datzelfde harmonische aspect met elkaar, maar dan in het begin van de mannelijke tekens. En dan komt daar ook nog Saturnus bij. Ook dan zullen de aspecten nog net niet exact zijn maar dan in het voorjaar/zomer 2026 zullen ze alle 4 exact zijn in die 3 mannelijke sterrenbeelden. En dat zal een tijd voor actie zijn! Bijzonder positieve actie dan wel!

Maar wat er nu dus gebeurt in de vrouwelijke, ontvankelijke sterrenbeelden is het ontvangen van die kosmische energie in de vrouwelijke helft van onze zielen. Dat is wat vooral deze jaarhelft tot de kersttijd zal plaatsvinden. 2 van de evolutionaire planeten zullen ook nog in 2025 eenmalig terugkeren naar de vrouwelijke sterrenbeelden waarin ze nu verkeren maar in 2026 zullen ze alle 3 in hun nieuwe sterrenbeelden zijn in hun harmonische samenhang. Ik heb niemand in de astrologische wereld gehoord over de laatste keer dat deze uitzonderlijke constellaties hebben plaatsgevonden in de geschiedenis maar dat moet minstens duizenden jaren geleden zijn. Het zullen grootse jaren worden waarvan de gevolgen zich wel eens eeuwenlang zou kunnen laten gelden. Lets go!!! 

Nog een toevoeging van een paar uur later is dat het sterrenbeeld Leo waar de spirituele Vuur energie vandaan komt, wordt geregeerd door de Zon; Leo is fixed Fire, het krachtteken van het element Vuur. De Zon wordt beheerd door de spirituele hierarchie van de Elohim. Zij zijn de scheppers van de mens en het Hogere Ik is onze verbindingslijn met die hogere hierarchie. Ze worden ook beschreven als de herscheppers van het bestaande; Middels het Vuur zijn ze dus in staat om te hervormen als wij daar voor openstaan. Maar hun uitwerking is afhankelijk van of we in staat zijn om mee te werken. De hogere energie kan alleen in ons werken als ons geweten genoeg ontwikkeld is om ons lagere ik te besturen. Dat is uiteindelijk de spirituele leerschool die we uit vrije wil moeten doorlopen. We moeten leren ons vrijwillig open te stellen voor hun hulp. Hun Vuur energie is pure scheppende Liefde en onze ziel moet dus meer tot schaal verworden waar die energie zo min mogelijk uit weglekt. En zoals eerder uitgelegd zal die Vuur energie als ze uit de gaten van die zieleschaal weglekt verworden tot angst- haat en zelfzucht. Het zuiver houden van de Liefde is de ware opdracht; Weglekken betekent dat die Liefde gecorrumpeerd wordt. Onze zielen zijn allemaal een mix van al die al dan niet gecorrumpeerde invloeden. Inzicht daarin doet begrijpen en geeft het vermogen tot het besturen.

15 september,

Ik moet toch even vertellen over de fysieke en mentale gebeurtenissen van dit weekend. Het is nu 2-3 dagen voor de maansverduistering en de transiting North Node is precies conjunct mijn natale Zon.

Wat er mentaal gebeurt is dat het onderscheid tussen de beschouwer en het beschouwde aan het verdwijnen is. Het mooie is dat dat niet in 1 moment gebeurt maar dat het een soort van geleidelijke overgang is zodat ik daar bewust aan kan wennen. En het voelt heerlijk aan; Voorwaarde is dat ik alle oude ik-impulsen ook steeds meer moet loslaten. Het is een proces van steeds meer overgeven aan de Geest en zonder wantrouwen of zonder ergens grip op te willen houden, alles loslaten en zelf niks meer willen. Extatisch en gelukkig voel ik me toch wel evengoed en alles en iedereen die ik tegenkom is zo bedoeld en heeft een zin en is op zijn plaats en mijn reacties zijn ook vanzelf goed en to the point! Geen enkele angst-haat en persoonlijk verlangen toelaten is de kunst. Er wordt gezorgd voor alles wat ik nodig heb! Het klinkt zo simpel en helder maar toch is heel je leven gebouwd geweest op het zelf bouwen, werken met en beheersen van die angst-haat en persoonlijke verlangens. Het is een mooi proces van deconditionering en overgave aan het hogere ik. Zoals ik zei ervaar ik het als een geleidelijk proces, Het gaat om het steeds vroeger leren loslaten van de persoonlijke emoties die opgeroepen worden in het innerlijk om zo te komen tot een door het hoger ik gestuurde oplossing in plaats van door het afreageren op- en het vingerwijzen naar de reflectie van het innerlijke conflict zoals het zich in de uiterlijke werkelijkheid presenteert, 

Ik hoop natuurlijk dat ditzelfde gebeuren wat zich innerlijk in mezelf afspeelt zich tevens tegelijkertijd in de maatschappij zal gaan manifesteren de komende maanden en jaren. Dat het een synchroon gebeuren is!!

Fysiek straalt vooral mijn hoofd. Niet altijd even sterk trouwens. Ik denk dat je het kan vergelijken met die oude heiligenplaatjes met zo'n soort van stralenkrans om hun hele hoofd. Niet dat ik mezelf als een heilige zie maar ik denk dat ze deze overgave aan het hogere ik, zonder enig resterend eigen verlangen daar mee wilden uitdrukken. En het is trouwens niet alleen mijn hoofd; Soms voel ik hetzelfde in mijn bovenlichaam, alhoewel dat meer op een innerlijke straling lijkt. Ok, dat was het, ik dacht ik moet dat toch even registreren. Het lijkt een belangrijke gebeurtenis en/of fase in het transformatieproces. Nog een paar dagen tot de maansverduistering en de krachtige laatste dagen voor de herfst-equinox.

17 september,

Morgenochtend is de eclips en de opgebouwde energie is al enorm. Het spirituele contact via mijn kruin-chakra staat wagenwijd open alsof er een zuil van spirituele energie vanuit mijn hoofd naar boven gericht staat. Ik voel me natuurlijk extatisch en gelukkig, wat eigenlijk tegenwoordig bijna altijd zo is alhoewel het al zo normaal voor me is dat ik het nauwelijks nog opschrijf; Ik voel me compleet verbonden met de geest. En vandaag staat de Zon dan ook nog eens conjunct mijn natale North Node, dus erg toekomst gericht!

Ok, ik luisterde gisteren en vandaag naar een link van 2 Amerikaanse Rudolf Steiner kenners en ik hoor zoveel herkenning met alles wat ik de afgelopen 33 jaar heb gelezen, gehoord en ervaren dat ik besloten heb om het zo direct hier te linken voor de geinteresseerden. Het zijn mensen die zich een levenlang intensief bezig hebben gehouden met Antroposofie en daar ben ik altijd in geinteresseerd. Ze zijn theoretisch bijzonder onderlegd, veel beter dan ik dat ben.

Mijn verbinding met de Antroposofie is veel meer gerelateerd aan de Jaarcyclus. Mijn initiatie-weg is veel meer gericht op de praktische weg die gerelateerd is aan de natuurlijke en spirituele jaarcyclus inclusief de innerlijk ervaren astrologie, maar mijn antroposofische theoretische onderbouwing is minimaal en dat moet het ook zijn voor mij; Mijn weg is die van de intuitie en teveel kennis maakt dat die intuitie teveel gehinderd wordt. Natuurlijk komt de theoretische kennis achteraf wel naar me toe indien ik die hulp nodig heb. De intuitieve Saturnusweg moet blind gegaan worden in volledige overgave aan- en vertrouwen in de Geest. De intuitieve juiste keuzes lichten op op mijn pad, geen imaginaties. Ik zie nooit waar ik spiritueel ben, de Geest laat me dat weten en leidt me naar kennis of inspiraties indien het praktisch nodig is om dat te weten.

Maar dat neemt niet weg dat als ik nu goed antroposofisch onderlegde kenners aanhoor, dat ik ontzettend veel herkenning ervaar. Ze vertellen veel over zaken die ik praktisch ervaren heb de afgelopen 33 jaar. Vandaar deze link omdat veel van hun ervaringen en kennis overeenkomen met mijn praktische ervaringen en kennis. Verschillende invalshoeken dus maar dezelfde uitkomsten:

https://www.youtube.com/watch?v=PGuUJOoDsck  






integriteit als antwoord op een morele crisis 1 en 2

I k ben per 3 februari 2019 verhuisd naar Wordpress    https://peterwolfs.com/ Ik zal hier ook alles laten staan en aanvullen. Voor buite...